Kommunal toppchef polisanmäld

Katrineholms kommun polisanmäler nu den tidigare ekonomichef som misstänks för att ha köpt sextjänster via sin tjänstemobiltelefon för 5700 kronor och sedan godkänt fakturorna själv. Ekonomichefen är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Det var i december som det hela uppdagades och ekonomichefen fick sluta sitt arbete.

Katrineholms kommun menar att ekonomichefen har missbrukat sin förtroendeställning och genom att godkänna fakturorna själv brutit mot kommunens regelverk.

Sammanlagt gäller de två fakturorna närmare 400 000 kronor, men Katrineholms kommun har inte lyckats spåra om alla kostnader gäller sextjänster.

Det var i början av december som det kom fram att två fakturor på sammanlagt närmare 400 000 kronor godkänts av ekonomichefen själv. Fakturorna var från en period då ekonomichefen jobbade på distans från Polen.

I fakturorna gick det att se att en del av samtalen gått till sexföretag. Kommunen tillsatte en extern utredning för att komma fram till hur stor del av summan som gått till sextjänster.

Men det har alltså inte gått att fastställa, enligt Katrineholms kommun. En datorkrasch ska ha tagit bort informationen som krävdes för att få fram uppgifterna.

Helt säker är man dock på att 5700 kronor gått till sextjänster och det tillsammans med godkännandet av de egna fakturorna, något som bryter mot regelverket, gjorde att Katrineholms kommun nu polisanmält.

En sista möjlighet för kommunen att komma fram till hur mycket av de närmare 400 000 kronorna som gått till sextjänster är att själva jämföra samtalen och tele och datatrafiken genom tjänstemobiltelefonen.

Chefsåklagaren i Nyköping, Anders Öjert, har sedan tidigare inlett en förundersökning på eget initiativ. 

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".