Vårdnadstvist bakom bortförande

Bakom dramat i Vetlanda på onsdagsmorgonen när en 9-årig flicka blev bortförd från sin skola ligger en uppslitande vårdnadstvist. Det var när flickan som tidigare bott i Eskilstuna tillsammans med sina skolkamrater var på väg till idrotten som två män slet in henne i en bil och polisen i Jönköping har nu utfärdat gränslarm eftersom de anser att finns risk för att flickan kan komma att föras ut ur landet.

Polisen misstänker att det är flickans pappa som är bosatt i Eskilstuna där flickan också tidigare bodde som fört bort flickan.

Polisen har ännu inga spår efter den honom, men han är anhållen i sin frånvaro. Föräldrarna har under en längre tid varit oense om vem som ska ha vårdnaden.

Flickan bodde fram till strax innan jul hos pappan i Eskilstuna. Efter deras skilsmässa har föräldrarna under en längre tid varit oense om vem som ska ha hand om dottern.

Tingsrätten har tidigare beslutat att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad men att hon framförallt ska bo hos pappan i väntan på beslutet om vem som ska få vårdnaden om henne. Flickan har under tiden omväxlande bott hos mamman och pappan, samtidigt som flera anmälningar om flickans situation kommit till socialtjänsten.

Strax innan jul anmälde mamman att pappan hade misshandlat dottern och därefter tog hon med sig dottern till Småland eftersom hon ansåg att dottern vara säkrare där än i Eskilstuna. Flickan har därför även fått börja i skola i Vetlanda.

Flickans pappa har via advokat försökt få hem henne eftersom han anser att hon inte mår bra av att bo hos mamman. Socialtjänsten har i ett utlåtande konstaterat att flickan inte kan flytta tillbaka till sin pappa eftersom flickan så tydligt uttryckt att hon inte vill det.

Socialtjänsten utreder fortfarande vem som ska ha vårdnaden om flickan och en förhandling ska ske om ett par veckor.

Björn Söderberg
bjorn.soderberg@sr.se