Kvinna säger sig vara oskyldigt dömd

Det har varit mycket debatt om rättsväsendet, sedan justitiekanslern Göran Lambertz meddelade att han ville att det skulle bli lättare för personer som anser sig oskyldigt dömda, att få sitt mål prövat igen. JK vill ärenden där någon vill ha, ska flyttas från åklagarmyndigheten till en annan fristående myndighet. Daniella från Katrineholm är dömd för människohandel för sexuella ändamål något hon hävdar att hon är helt oskyldig till.

När vi träffar Daniella sitter hon på häktet i Nyköping men ska snart föras till kvinnofängelset Hinseberg. Hon och hennes advokat anser båda att domen mot Daniella är fel- att hon är helt oskyldig. Advokaten funderar just nu hur de ska kunna gå vidare för att Daniella ska kunna få en ny chans sen hovrättens dom om att hon är skyldig står fast efter att högsta domstolen valt att inte ta upp fallet.

Det hela handlar om två kvinnor som ska ha lurats till Katrineholm från Rumänien och här tvingats till prostitution. Den ena kvinnan säger sig Daniella aldrig ha haft kontakt med innan hon kom till Sverige men kvinnan påstår att de haft mailkontakt och att de jobbat ihop i Rumänien. Daniella hoppas kunna bevisa att den mailadress kvinnan uppgivit aldrig varit hennes något hon inte lyckats med än. Daniella menar att kvinnorna ändrat sin uppgifter med tiden för att  åklagaren ställt ledande frågor.

Hon menar att det skulle vara för prestigen att kunna döma någon för människohandel för sexuella ändamål som åklagaren inte tagit reda på sanningen. Hon är också säker på vad de två kvinnorna skulle tjäna på att ljuga om att Daniella varit inblandad i människohandeln, på grund av skadeståndet de då skulle få.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se