Nordeakunder bedragna på miljoner

Nordeas kunder har under de senaste 15 månaderna lurats på cirka 8 miljoner kronor av bedragare som kommit över kundernas koder via Internet.

Bedrägerierna har skett genom e-post där kunder har uppmanats att skicka koder och sedan gjort det. Men en del av dom 250 Nordeakunder som blivit lurade på pengar blev det genom systemet med trojanska hästar, då man inte själv skickar iväg koderna med e-post. 

Det går till så att i e-postmeddelandet som skickas från bedragaren finns en fil bifogad. Om den öppnas installeras ett program som vid inloggning på Internetbanken läser av koderna och skickar dom till bedragaren. Ett felmeddelande kommer då upp och bankkunden går tillbaka och matar in en ny kod. Bedragaren kan sedan använda de ivägskickade koderna för att länsa kontot.

Informationen som Nordea gått ut med hittills har bara handlat om att man inte ska skicka koder med e-post och se till att ha ett bra virusprogram. Men det är inte säkert att virusprogram hjälper.

Boo Ehlin som är informationschef på Nordea medger att det behövs information kring att man löper risk att bli bedragen utan att själv skicka sina koder.

- Självklart ska vi vara tydliga på den punkten, säger han.