Kommuner satsar olika mycket på skolmaten

Hur mycket råvarorna i skollunchen får kosta, skiljer sig stort i länets olika delar. Mest satsar Gnesta och Strängnäs kommuner där råvarorna i en portion får kosta runt 9 kronor och 50 öre. Och minst satsar Flen och Oxelösund där råvarorna bara får kosta omkring 6 kronor och 50 öre.

Gunilla Eriksson är kokerska på Matservice i Oxelösund, som levererar maten till kommunens skolor.  Hon har fått lära sig att anpassa matlagningen till de knappa resurserna.

- Vi är ju väldigt styrda av pengarna. Man får ju tillsätta mer grönsaker i köttgrytor och minska på köttet som är dyrt. Man får dryga ut, konstaterar Gunilla Eriksson.

”Inte många är nöjda”
I skolmatsalen på Breviksskolan i Oxelösund sitter niondeklassarna Christine Godeau, Fredrik Wilcek och Danial Qamar.

– Mattanterna gör så gott de kan och en del har blivit bättre efter att kommunen lyssnat på oss elever, säger  Christine Godeau.

– Men det är ändå inte många som är nöjda med skolmaten. Det är inte så att man längtar efter den, fortsätter hon.

Fredrik Wilcek och Danial Qamar är mer kritiska.

– För en gång skull har vi köttbullar, annars är det potatis och soppa varje dag, säger Fredrik Wilcek.

– Den här maten får mig bara att leva genom dagen annars hade jag gått hem och ätit varje dag, fyller Danial Qamar i.

Gnesta och Strängnäs satsar mest
Sveriges radio Sörmland har frågat kostcheferna i Sörmlands kommuner hur mycket de kommunala skolorna lägger på råvaror i en portion skolmat inklusive dryck. Det visar sig att Gnesta och Strängnäs, kommuner satsar mest med omkring 9 kronor och 50 öre. Snittet ligger annars runt 8 kronor och 50 öre men Flens och Oxelösunds kommuner utmärker sig med en klart mindre råvarukostnad på 6 kronor och 50 öre.

Lovar mer pengar
Socialdemokraten Britta Bergström som är ordförande för utbildningsnämnden i Oxelösund lovar att nya pengar ska frigöras för satsningar på råvaror.

– Vi sparar nu på ledning och administration. Vi har haft gamla rutiner, gamla system. Nu slår vi ihop två enheter: mat och städ. Och utav de pengarna kommer vi att satsa mer pengar på maten, säger hon.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

 

Länsöversikt 

Råvarukostnad per portion inklusive dryck på de kommunala grundskolorna i Sörmland:

Eskilstuna:  c:a 9 kr

Flen:   6,50 kr

Gnesta:   9,35 kr

Katrineholm:  8,50 kr

Nyköping:  8,50-8,60

Oxelösund:  6,60

Strängnäs:  9,60

Trosa:   8,00 - 8,50

Vingåker:  8,50