Tidsplanen spricker för anläggning i Eskilstuna

Den nya lakvattenanläggningen vid soptippen i Lilla Nyby skulle vara i full drift från den första september, enligt ett beslut av miljödomstolen. Men på grund av diverse förseningar och en olyckshändelse har tidsplanen inte kunnat hållas.
Den nya anläggningen, som kostat 7 miljoner och som ska rena miljöfarligt lakvatten på soptippen i Lilla Nyby i Eskilstuna, är inte i full drift utan trimmas och ska slutbesiktigas om drygt en vecka. Det betyder att tidsplanen inte håller. Anläggningen skulle vara slutbesiktigad och det kommunala bolaget Energi&miljö skulle ha tagit över anläggningen från leverantören den första septeber,enligt ett beslut av miljödomstolen, men så har inte skett. Det beror på diverse förseningar och en olyckshändelse med läckage av svavelsyra, men någon svavelsyra kom inte ut i naturen. Slutbesiktningen har skjutits fram till den 18 september. "Uppfyller kraven" Projektledaren för anläggningen Leif Linde har skrivit till bygg- och miljökontoret och berättat om förseningen och miljökontoret anser att om anläggningen har provkörts och viss intrimmning har skett innan första september kan det anses som att anläggningen har tagits i drift. Det kan ses som en tillfällig driftsstörning och att Energi och miljö har följt vad miljödomstolen har sagt. Vd:n för energibolaget, Lars Andersson, säger att bolaget lever upp till de krav som domstolen har ställt. Det bekräftas idag också av miljöansvariga tjänstemän. Man har levt upp till miljökraven, men måste så snabbt som möjligt få igång driften så att behandlingen av miljöfarligt lakvatten kan komma igång fullt ut. Det miljöfarliga lakvatten, som bildas på soptippen, har tidigare transporterats till reningsverket för att renas där. Men miljömyndigheterna har krävt att det ska renas lokalt i Lilla Nyby och sedan släppas ut på plats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".