Stopplagen skapar debatt i landstinget

Nu kommer ytterligare kritik mot vänsterpartisten Ann Berglund, som valt att samarbeta med den borgerliga alliansen, och miljöpartiet i landstinget, och på så sätt ge alliansen majoritet. Det är vänsterns och socialdemokraternas starka namn i landstinget som nu menar att Berglund sviker sina väljare.

Det här eftersom Berglund inte vill skriva på det svar till regeringen, som de två partierna velat skicka in för att protestera mot förslaget att slopa stopplagen, alltså den lag som i nuläget hindrar utförsäljning av sjukhus.

Detta betyder att majoriteten i landstinget Sörmland nu inte kommer att yttra sig angående förlaget om att slopa stopplagen, något som vänstern och socialdemokraterna är starkt kritiska mot. De menar att majoriteten på så sätt sätter munkavel på oppositionen. De menar att majoriteten på så sätt sätter munkavel på oppositionen.

Men landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Lotta Finstorp, menar att det inte alls handlar om munkavle, utan att partierna i majoriteten har olika uppfattningar kring stopplagen och därför kommit överens om att inte uttala sig. Om oppositionen vill uttala sig till regeringen, så får de göra det på egen hand, menar Lotta Finstorp.

Och vänsterpartisten Ann Berglund, som alltså samarbetar med de borgerliga i landstinget, menar att majoriteten i landstinget redan skrivit in frågan om att sjukhusen i länet inte ska privatiseras i sin samarbetsplan och att det därför inte behövs någon skrivelse till regeringen om det hela. Hon menar att oppositionen bara vill splittra majoriteten genom att ta upp frågan på det sätt man nu gör.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se