1500 passagerare drabbade av flygkaos

Flygtrafiken på Skavsta flygplats kom igång igen vid 6.30-tiden på onsdagen efter att ha legat nere sedan 15-tiden igår eftermiddag. Drygt 1500 passagerare drabbades, de flesta, drygt 900, av helt inställda avgångar medan närmare 600 hamnade på en annan flygplats än dom räknat med när planen dirigerades om till Arlanda eller Norrköping. 

Skavtas vd Dot Gade Kulovuori beklagar det inträffade och ber passagerarna om ursäkt, men vare sig hon eller flygplatsens operative chef Joakim Lindholm ville nu på morgonen ge några löften om kompensation till dom drabbade passagerarna. Enligt Lindholm ska frågan om kompensation lösas under dagen idag.

Många passagerare övernattade under primitiva förhållanden på flygplatsen. Inga charteravgångar påverkades enligt flygplatsledningen av störningarna.

Cirka 4000 teleabonenter i Nyköpingstrakten var totalt drabbade av teleavbrottet.

På Luftfartsstyrelsen ser man allvarligt på det inträffade.

- Det är klart att det är allvarligt om trafiken stoppas på grund av att man gräver av en kabel, säger Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen.

- Man har ju mycket tekniska hjälpmedel på en flygplats och det är klart att de finns där för att de ska fungera och då är det ju allvarligt när de inte gör det, fortsätter han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se