Allt yngre kvinnor drabbas av bröstcancer

Antalet fall av bröstcancer i Sörmland ökar och allt fler yngre kvinnor drabbas. I länet har antalet fall, precis som i landet i stort, fördubblats på bara tio år, och inget tyder på att trenden skulle vända, tvärt om.

Det var inför en fullsatt Olrogsal på Culturum i Nyköping som bröstcancerföreningen i Sörmland Aurora ordnade föreläsningar av såväl JanEric Westlin som en onkolog från Karolinska universtitetssjukhuset under torsdagskvällen.

Westlin berättade bland annat om att år 2000 drabbades 120 kvinnor i Sörmland av bröstcancer och förra året 2006 drabbades 220.

I Sörmland erbjuds alla kvinnor över 40 mammografi, det vill säga en sorts röntgen av brösten. Men att nu då man ser att kvinnor under 30 börjar insjukna i bröstcancer erbjuda mammografi i lägre ålder är det enligt Westlin ingen mening med:

Vad ökningen av bröstcancer beror på och varför allt fler yngre drabbas vet man ännu inte. Tidigare har man trott mycket på ärftlighet men nu då allt fler drabbas måste man börja titta på andra faktorer menar Westlin, bland annat vår livsstil.

Malin Marcko
malin.marck@sr.se