Ett år efter svår skridskoolycka

På söndagen den 28:e januari är det ett år sen den svåra skridskoolyckan i Ridösundet vid Mariefred. Då gick 14 långfärdsskidskoåkare från Stockholms skridskoseglarklubb igenom isen - två omkom och en blev allvarligt skadad.

Nu när skridskosäsongen återigen är igång, så försöker man lära av de erfarenheter som man fått efter olyckan.

Det var klockan åtta på morgonen den 28:e januari som SSSK:s bussar lämnade Stadshuset i Stockholm. Det var ganska varmt ute, runt noll grader, och över 100 skridskoåkare hade valt att följa med.

Skridskoturen startade vid Kalkudden utanför Mariefred, i flera olika grupper, och man åkte upp till trakten av Mälsåker, nära Stallarholmen, där man åt lunch.

Men på vägen tillbaka genom Ridösundet brast isen under en av grupperna och alla utom en, av sammanlagt 14 skridskoåkare, hamnade i vattnet. Några tog sig upp på isen bakåt, därifrån man kommit, med hjälp av den person som fortfarande stod uppe på isen. Andra tog sig upp framåt, med hjälp av en annan grupp åkare.

Men två unga män låg för länge i vattnet och kunde inte räddas. En tredje man, som är i 50-årsåldern, kom in till sjukhus med en kroppstemperatur på bara 24 grader. Han fick allvarliga skador, men har efter en lång tid på sjukhus och med rehabilitering nu börjat jobba deltid igen.

SSSK har under året gjort en egen utredning av vad som hände vid Ridösundet. Det man har diskuterat är bland annat att man vill förändra attityderna till risktagande på isen, förbättra informationen till ledare och medlemmar om isförhållanden och kända risker i olika områden, och också förbättra medlemmarnas iskunskaper. Det sista är något man redan börjat med när det gäller nya medlemmar, säger Per Kågesson på SSSK:s säkerhetskommitté.

Anna Liderot
anna.liderot@sr.se