Dödlig sjukdom sprids bland älgar

En sjukdom riskerar att sprida sig bland älgar i Sörmland. Det är en lusfluga som har spridit sig bland älgarna i Värmland, och gjort att flera dött. Sjukdomen gör att älgarna tappar pälsen.

- Den kan man frukta, eftersom det här något nytt. I Nordamerika har den fått ett sådant utbrott att den reglerar stammen, säger Alf Lettesjö som är länsjaktvårdare i Sörmland.

Hjortlusflugan eller älglusflugan som den också kallas har blivit en riktig plåga i Värmland. Än så länge har minst ett tiotal älgar drabbats och flera fall har rapporterats från andra län. Flugan, som är en parasit, gör att älgen tappar pälsen och en del har helt saknat päls på kroppen med undantag för benen och huvudet.

I Tunaberg utanför Nyköping har man hittat fyra döda älgar. De sätts inte samman med flugangreppen utan har troligen dött av något de ätit.  Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala har undersökt några av dom pälslösa älgarna från Värmland för att hitta dödsorsaken, men hittills har det inte gått att fastställa något.

Anders Molin
anders.molin@sr.se