Delade meningar om vårdnadsbidraget

Från och med nästa år inför regeringen ett så kallat vårdnadsbidrag. Ett bidrag för de föräldrar som vill stanna hemma tills barnet är tre år. Men det blir upp till kommunerna själva att bestämma om bidraget på 3000 kronor i månaden ska införas.  Nyköpings kommun är redan positiv.

Veronica Andersson som är kristdemokrat och ordförande för Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping menar att vårdnadsbidraget är en valfrihetsfråga eftersom familjen själva kan bestämma vad som är bäst för deras barn.

Socialminister Göran Hägglund kallar vårdnadsbidraget en valfrihetsrevolution för landets småbarnsfamiljer. Bidraget är tänkt att införas den 1 januari nästa år. Regeringen utformar just nu detaljerna i förslaget som presenteras i en proposition till hösten.

Tanken är att de föräldrar som hellre vill stanna hemma när barnen är mellan 1 och tre år i stället för att ha dem på förskola ska ha den möjligheten om de vill.

Men kritiker men att vårdnadsbidraget kan vara en fara för jämställdheten. Eftersom det ser ut som om förslaget kan komma att användas av kvinnor mer eftersom de ofta tjänar mindre än sina partners. I Eskilstuna kommer man troligen inte att införa vårdnadsbidraget av just den anledningen, säger Gerth Gustavsson som är socialdemokrat och vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna.