SNF kritisk mot ökad trafik på Skavsta

Svenska Naturskyddsföreningen riktar nu hård kritik mot att miljödomstolen ger Skavsta flygplats möjlighet att kraftigt öka flygtrafiken.

De nya miljötillstånden som kom igår innebär en fördubbling av det tunga flyget jämfört med vad flygplatsen hittills haft tillstånd för.

En oacceptabel belastning på miljön, menar Svante Axelsson, generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen.

- Det är ohållbart, på sikt, att tala om klimatet som en ödesfråga och samtidigt ta beslut om att ständigt öka utsläppen. Flyget är tyvärr gynnat i en form av gräddfil: ingen energiskatt, ingen koldioxidskatt, säger han.

I en stort uppslagen debattartikel i Dagens Nyheter idag refererar Svante Axelsson FN:s nya klimatrapport som blir offentlig i morgon, fredag.

Enligt Axelsson så är klimathoten större än man tidigare trott, och den stora boven är utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Och samtidigt som utsläppen av växthusgaser om än alldeles för långsamt faktiskt totalt minskar inom EU så ökar dom kraftigt för flyget.

Svante Axelsson ser mot bakgrund av detta Skavsta nya tillstånd som ett utryck för allvarliga brister i regelsystemet, som kommer att ge allvarliga konsekvenser om inget görs.

- Kan man inte stoppa den här typen av tillstånd så måste man strypa utsläppen någon annanstans. Och på sikt måste få styrmedel som ger korrekta priser. Idag är en resa mellan Stockholm och London rabatterade med cirka 1 500 kr om man jämför med vad en bilist betalar för sina utsläpp, säger Svante Axelsson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se