Fängelse för människosmuggling på Skavsta

På torsdagen dömdes en 49-årig man till ett års fängelse för sin inblandning i människosmuggling vid Skavsta flygplats. En person har tidigare dömts till fängelse i samma härva.

I augusti förra året greps den 49-årige mannen, som är fransk medborgare, på Skavsta flygplats. Han var då på väg att hjälpa fyra indier att flyga till Milano i Italien.

De fyra indiska männen visade sig resa på falska pass och polisen började nysta i härvan. Efter husrannsakan hittades anteckningsböcker och annat bevismaterial som visade att mannen och hans medhjälpare, som också greps på Skavsta och i höstas dömdes till ett halvårs fängelse, troligen ingick i en större organiserad liga.

Och i domen konstateras att smugglingsresan förra sommaren skett inom ramen för en organiserad verksamhet med säte i Indien. Unga män har fått hjälp att smugglas in i Europa efter att deras familjer betalat mellan 4000 och 6000 euro.

Tingsrätten konstaterar också att åtminstone 40 indier smugglats till Europa med Sverige som transitland. Men domen gäller alltså de fyra indier som smugglats i somras. Förutom det ettåriga fängelsestraffet förbjuds mannen att återvända till Sverige de närmaste tio åren.