Grisproducenter kritiserar detaljhandeln

Den torra sommaren, som gav många spannmålsbönder en dålig skörd, slår även hårt mot landets grisbönder. Det här i och med att spannmålspriset gått upp, utan att köttpriset gjort det, och nu kommer hård kritik mot detaljhandeln från Sveriges Grisproducenter.

Enligt Lars Hultström, grisuppfödare från Katrineholm och även ordförande för Sveriges Grisproducenter, har många av de Sörmländska grisbönder det tufft just nu, och han menar att detaljhandeln borde ta sitt ansvar, och ge grisproducenterna bättre betalt för grisköttet de producerar. Men enligt Hultström är detaljhandeln orubbliga.

Lars Hultström menar att situationen som varit den senaste tiden, i och med de höga spannmålspriserna, kan liknas vid ett krisläge, och att marknaden måste anpassa sig efter rådande situation, och inte förvänta sig samma priser för svenskt griskött, när produktionskostnaderna stiger.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".