Ny hemsida med drogtest

En hemsida på Internet, som är den första i sitt slag, ska hjälpa ungdomar i åldern mellan 13-18 år ta reda på om de använder droger, som till exempel alkohol, för mycket och därmed riskerar att bli beroende.

Informationen om sidan ska spridas av unga ambassadörer, som ska ut och träffa ungdomarna i skolor och på andra ställen där de finns.

Robin Becker är en av de två ambassadörerna i Sörmland och är medlem i Unga Kris, Kriminellas Revansch i samhällets ungdomssektion. Han tror att det är viktigt att det är just unga, som informerar om det här, eftersom det kan vara lättare att tro på att de unga vet vad de pratar om, att de vet hur det är att vara ungdom.

Hemsidan, som om ett par veckor går att hitta på ungakris.com, är en del av ett forskningsprojekt som drivs i sammarbete med bland annat KTH, Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Tanken är att man ska kunna lära sig mer genom de frågeformulär som kan fyllas i på sidan, om ungas drogvanor.

Genom att svara på en serie frågor får man se om man ligger i eller är i riskzonen att utveckla ett beroende. Är man det kan man svara på ytterligare frågor och svaren innehåller bland annat information om vart man kan vända sig för att få hjälp.

Man är anynom på sidan och projektet ska pågå i ett första skede i sex månader.

Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".