Ändrade åsikt om pension

Hur mycket är skäligt att kommunalrådspolitiker ska få i pension när de slutar sitt uppdrag och fortsätter med ett annat? Helene Brodin Rheindorf, kristdemokrat i Strängnäs tyckte att en nivå var skälig tidigare, men har nu ändrat åsikt. Det skriver Strengnäs tidning.

Förut tyckte kristdemokraten i Strängnäs Helene Brodin Rheindorf att ett så kallat prisbasbelopp var rimligt att tjäna, alltså cirka 40 000, innan pensionen minskades. I december beslutade fullmäktige om fyra prisbasbelopp och nu tycker hon att det känns rimligt.

Något som ger Helene Brodin ett tillskott på 60 000 på ett år, jämfört med tidigare gränser. Helene Brodin Rheindorf arbetar i dag som politiker på deltid, resten av tiden får hon pension.

Orsaken till att Helene Brodin Rheindorf har ändra ståndpunkt i frågan om storleken på underlaget för pensionen är framförallt beroende av att det är svårt att hitta ett nytt jobb efter det att man jobbat med politiken under lång tid. Därför är ett system där man kan få pension som är tillräckligt stort för att leva på bra, menar hon.

Dessutom menar Brodin Rheindorf att även om hon nu arbetar deltid, 60 procent av en heltidstjänst som politiker, blir den faktiska arbetstiden ändå som en heltid och ibland mer eftersom politiken kräver att man engagerar sig även när man inte har arbetstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".