Hyresvärdar diskriminerar hyresgäster

Bostadssökande med utländska namn diskrimineras av hyresvärdar. Det visar en ny undersökning gjord av hyresgästföreningen. Av de dryga 100 bostadsbolag som ingick i undersökningen fanns det inslag av diskriminering hos 39 bolag.

Drygt 100 bostadsföretag har ringts upp av två bostadssökande, den ene med ett traditionellt svenskklingande namn och den andre med ett ”utländskt” namn.

I 37 procent av samtalen fanns inslag av diskriminering från hyresvärdens sida. I 14 fall var diskrimineringen så tydlig att den med ”svenskt” namn blev erbjuden lägenhet samtidigt som den med ”utländskt” namn inte blev det.

Gunnar Graflunds Fastigheter, med drygt 1000 lägenheter i Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping, tillhörde inte en av de värdar som tydligt diskriminerade men det fanns olikheter i samtalen som tydligt var till den med ”utländskt” namns nackdel.

Harald Axling på Gunnar Graflunds Fastigheter tror att de olikheter som upptäckts är en tillfällighet och inte ett tecken på att fastighetsbolaget diskriminerar.

Hyresrättsföreningen och Diskrimineringsombudsmannen vill ha tydliga kriterier för vad som krävs av en ny hyresgäst och att bostadsköer ska byggas på kötid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".