Färre miljöbrott leder till åtal

Trots fler miljöåklagare leder allt färre miljöbrott till åtal. De flesta miljöbrottslingar slipper undan samtidigt som antalet åtal för grova miljöbrott mer än halverats, visar riksåklagarens (RÅ) statistik för 2006.

Enligt Christer Pettersson, miljöåklagare i länet, är trenden likadan i Sörmland. Orsakerna är, enligt Pettersson, flera. Bland annat handlar det om att flera ärenden avgörs redan genom så kallade miljösanktionsavgifter som utdöms av tillsynsmyndigheterna. Samtidigt anmäler tillsynsmyndigheterna till åklagare som lägger ner ärendet så fort det kommer på deras bord eftersom den som gjort fel redan betalt miljösanktionsavgiften.  

En annan anledning är att polisen inte hinner utreda ärendena i tid. Straffvärdet på många miljöbrott som ligger nära gränsen för vad som bedöms som ringa sjunker ju längre tid som gått mellan det att brottets begicks och åtal väcks.  Det innebär återigen att åklagare lägger ner utredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".