Utan barnomsorg efter dom

Efter regeringsrättens beslut om att kommunerna inte är skyldiga att ge föräldrar barnomsorg på obekväm arbetstid, står två föräldrar i Mariefred utan barnomsorg.

Deras barn är idag fem och elva år gamla och behöver barnomsorg på helger och ibland även kvällar och nätter.

– Det är svårt att förstå hur politikerna tänker och prioriterar, det säger Marianne Bratt, som är ensamstående med sin 11-årige son och jobbar oregelbundna tider på ett gruppboende.

Moderaten Björn Sandberg, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs, säger till Sveriges Radio Sörmland att kommunen kommer att föreslå de här mammorna en anpassningstid på tre månader, så att de under den tiden kan lösa barnomsorgen själva.

Kommunen måste prioritera andra verksamheter, för att få ekonomin att gå ihop, säger Björn Sandberg.

Fackförbunden TCO och LO menar att skollagen måste ändras, så att kommunerna blir skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.

– Jag utgår ifrån att regeringen, som gjort arbetslinjen till huvudfråga, snabbt ser till att det blir så, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".