Trycket hårdnar om vindkraftsutbyggnad

Trycket hårdnar nu på att planeringen av vindkraft i Sörmland måste sätta fart. Sörmland har idag ingen utbyggd vindkraft och moståndet från kustkommuner som Nyköping är stort. Men regeringens vindkraftssamordnare Agne Hansson menar att det finns goda möjligheter till en storskalig utbyggnad i Sörmland.

Rnligt Agne Hansson så finns det i Sörmland flera områden där det blåser tillräckligt mycket för storskalig landbaserad vindkraft. Dessutom finns goda förutsättningar för havsbaserad storskalig vindkraft, det förde han fram på en konferens om vindkraften i Sörmland som hölls i Katrineholm igår.

Länsstyrelsen har nyligen tagit fram kartor över dom områden som är av riksintresse för vindkraft, alltså dom områden där staten vill att vindkraft byggs. Och det är framförallt stora delar av Hjälmaren och Sörmlandskusten. Flen är enda kommun i länet som inte har områden av riksintresse för utbyggnad av vindkraft.

Om tio år ska vindkraften ge 15 gånger så mycket energi som idag. Å trycket har hårdnat på Sveriges kommuner att möjligheterna för vindkraft måste utredas och planeringen sätta igång. Ett steg blir att yttra sig över riksintressena för vindkraft. I Eskilstuna har miljöförvaltningen hunnit yttra att man inte har några invändningar mot riksintressena.

På konferensen deltog också Anders Svedberg, planarkitekt i Nyköpings kommun, han menade att kommunstyrelsen i Nyköping troligen inte skulle acceptera riksintressena utan invändningar. Bland annat för att de omfattar alldeles för stora områden.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".