Intensivvård får underkänt i statistik

Intensivvården på sjukhusen i Nyköping och Eskilstuna är bland den sämsta i landet, enligt statistik från SIR, Svenska Intensivvårdsregistret. Men statistiken ger ingen rättvis bild menar Elisabeth Lundevall som är chef för intensivvården i Nyköping.

Registret innehåller bland annat uppgifter om hur många patienter som dör inom 30 dagar från det att de skrivits in på intensiven. Men statistiken, som redovisas öppet och finns tillgänglig för allmänheten, ger inte en rättvis bild. Det säger Elisabeth Lundevall som är chef för intensiv vården på Nyköpings sjukhus.

Elisabeth Lundevall ser också ut att ha rätt. Enligt Thomas Nolin som ansvarar för statistiken så är den beroende av att sjukhusen registrerar uppgifterna som ingår i statistiken på rätt sätt. Om man ser att man missat i registreringen, vilket man gör på sjukhusen, så kan även den typ av patienter sjukhusen har, avgöra var man hamnar i listan. Först när man klarat av dem två faktorerna så kan man börja fundera över vad placeringen i listan egentligen betyder för kvalitén i vården.

För Nyköping och Eskilstunas del är det alltså inte aktuellt att dra i nödbromsen eftersom det till synes dåliga resultatet kan förklaras av just dålig registrering. Orsaken till det är, enligt Elisabet Lundvall, att Nyköping och Eskilstuna bara deltagit sedan 2005 och man därför har en del problem att sätta de nya rutiner som krävs för att rapporteringen ska bli riktig.

Elisabeth Lundevall tror att den mätning som görs kommer att bli värdefull i en snar framtid och hon säger också att man från Nyköpings håll arbetar hårt med att lära sig registrera rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".