Ingen ersättning för tandlossning

Roland Karlsson från Oxelösund har kämpat i år för att få ekonomisk ersättning från landstinget för att återställa sin mun. Han har tappat de flesta av sina tänder och säger själv att de beror på de starka mediciner han ätit när han varit psykiskt sjuk. Men nu har beskedet kommit att det inte blir någon ersättning.

Roland Karlssons tänder och vem som ska hjälpa honom att få nya har varit en långdragen historia. Lanstinget säger nu i ett brev att Roland Karlsson måste ha intyg som säger varför tandvården ska ske som ett led i behandlingen av hans psykiska sjukdom. Vidare behövs ett förslag på hur behandlingen skulle gå till. Och förlaget ska grunda sig på en aktuell tandundersökning. Först när landstinget fått de här intygen kan tandvårdenheten pröva Roland Karlssons fall, enligt brevet.

Roland Karlsson själv säger att han har skickat in ett antal intyg som borde bevisa att tandproblemen har med hans starka mediciner att göra. Han säger också att han fått intrycket att det inte spelar någon roll hur många intyg han skickar in eftersom landstinget verkar ha bestämt sig för att inte ge honom ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".