"Ta vara på energin i miljonprogrammen"

De stora bostadsområdena som byggdes på 60- och 70-talen, de så kallade miljonprogrammen ska ses som en tillgång. Det var budskapet när Mälardalsrådet, som jobbar för tillväxt i regionen, anordnade en konferens i Eskilstuna.

På uppdrag av Mälardalsrådet har Carlos Rojas, en av grundarna till tidningen Gringo, undersökt hur invånare i miljonprogramsområden i Stockholm, Västerås, Örebro och Eskilstuna finns representerade bland kommunens tjänstemän och politiker.

– Eskilstuna tillhörde de som hade lite bättre miljonprogramsrepresentation. Men generellt i hela Mälardalen var det risigt överallt, konstaterar Carlos Rojas.

Carlos Rojas och tre personer till från tidningen Gringo, som skriver om just integrations- och mångfaldsfrågor, kunde efter sin undersökning konstatera att många av dem som bor i miljonprogramsområdena utanför städerna, kände att de hade mer och bättre kontakt med sina bostadsbolag än med kommunen.

Många hade också en känsla av att de blivit övergivna av kommunen. Ett förslag till åtgärd är att förbättra representatoinen, dels bland kommunpolitikerna och dels att flera från miljonprogramsområdena jobbar inom kommunernas förvaltningar.

– Framförallt för kommunernas och städernas skull annars missar man massa energi som finns i de egna områdena som skulle kunna hjälpa till och utveckla, säger Carlos Rojas.

I Eskilstuna planeras just nu för så kallade demokratiforum i Lagersberg-Råbergstorp, Årby, Skiftinge och Nyfors. Där ska invånare kunna diskutera med lokala politiker och ge förslag till förändringar.

Skiftingeborna Sven och Kerstin Fritzon är positiva till ett sådant demokratiforum.

- Fler får säga sin mening och kanske rösta i större utsträckning än de gör i dag, säger Kerstin Fritzon.

- Ja, bara man lyckas att intressera dem som bor här. Det kanske kan vara en svårighet, fyller Sven Fritzon i.

Och 16-åringen Mansour Mansour tycker att demomkratiforum är en bra idé.

- Man borde verkligen göra något sådant. Idag vet vi inte vem vi ska prata med, konstaterar han.

I Skiftinge har det inte funnits någon matbutik på flera år. Det borde man ha kunnat gör något åt tidigare tycker 16-årige Mansour Mansour.

- Det är jobbigt att åka till stan för att handla. Här finns bara en kiosk och den är dyr, säger Mansour Mansour.

Nu är det på gång att en livsmedelsbutik ska byggas i Skiftinge.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".