Brandmän får hjälpa hjärtpatienter

Landstinget är nu berett att låta räddningstjänsten använda livsuppehållande åtgärder med så kallade defibrillatorer, en slags elchocker mot hjärtat, när människor drabbas av hjärtstopp. Frågan har diskuterats under lång tid men nu tycks problemen lösta.

Ja, det är en gammal fråga som nu ser ut att få sin lösning. De avtal som måste finnas om räddningstjänsten ska kunna larmas ut via SOS ska kunna skrivas utifrån gällande lag.

Tanken är inte att räddningstjänsten ska ersätta ambulansen. I stället handlar det om att räddningstjänsten kan vara snabbare på plats, i vissa lägen, än en ambulans då det handlar om hjärtstopp, då det är väldigt viktigt att vara snabb.

SoS kommer troligen att larma räddningstjänsten och ambulansen samtidigt och sen är de en fråga om vem som kommer först till platsen.

Ett annat problem för landstinget har varit frågan om eventuella kostnader. Om ett avtal kostar landstinget pengar handlar det om, säger Stig Lindberg,  ansvarig läkare för ambulanssjukvården i Sörmland, att prioritera och se var pengarna gör mest nytta.

Men nu ser det ut som om räddningstjänsten kommer att kunna göra det här utan kostnad för landstinget, något som Stig Lindberg,är mycket nöjd med.

Ove Thörn räddningschef i Eskilstuna säger att han välkomnar landstingets kursändring men att han hade hoppast att ett avtal kunnat tecknas tidigare.

Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".