Kvinnofridsplan klar efter nio års arbete

Efter snart nio års utredande ser det nu ut som om Flens kommun har en kvinnofridsplan klar för politikerna att fatta beslut om.  Planen har varit på gång sedan 1998, men först nu är ett förslag som bygger på en nollvision mot kvinnovåld alltså färdigt.

Enligt förslaget är målet är att  våld mot kvinnor, oavsett hur det ser ut, inte ska förekomma i kommunen överhuvudtaget. Det innebär att en nollvision då det gäller kvinnofriden i Flen.

Vägen dit går bland annat via ett samarbete med kvinnojourer och ökade möjligheter för kvinnor som misshandlas att vända sig till kommunen för att få hjälp även utanför kontorstid.

Förslaget har varit ute på remiss och reaktionerna har i huvudsak varit positiva. Men flera remissinstanser menar att det krävs resurser för att garantera att arbetet blir framgångsrikt och genomsyrar alla delar av kommunens verksamheter.

Kvinnofridsplanen är tänkt att arbeta på flera nivåer samtidigt, det handlar bland annat om att försöka få bukt med språkbruket i skolorna, det är inte ovanligt i dag, att unga tjejer och kvinnor tvingas höra ord som exempelvis Hora, någon som enligt förslaget är oacceptabelt.

Ett annat delmål, på kort sikt, är att få fler kvinnor att polisanmäla våld som riktas emot dem. Ett sätt uppnå detta är, enligt förslaget, att utbilda den egna personalen i frågor som rör just utsatta kvinnors situation. Enligt den utredning som gjorts och som fungerar som underlag för förslaget så är kunskaper om just våldsutsatta kvinnor, dåliga i kommunen.

Kvinnofridsplanen föreslås börja gälla från och med 1 april i år.

Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".