Kö för att få operera sig mot svår fetma

Allt fler opererar sig mot svår fetma. Förra året gjordes 77 operationer i Sörmland, drygt fyra gånger fler än för tre år sen. Per-Olof Gustavsson som är verksamhetschef på kirurgiska kliniken vid Nyköpings lasarett säger att det hela är en effektiv metod för att minska i vikt.

- Företrädare för den här typen av behandling säger ju att vi till och med kanske gör för få sådana här operationer. Det här innebär ju ett ökat tryck på kirurgavdelningen, säger Per-Olof Gustavsson.

Förra året opererades 77 personer genom så kallad gastric banding och gastric by pass. I ena fallet sätts ett band runt övre delen magsäcken och i andra fallet skapas en ny förbindelse till en ficka av magsäcken.  Båda typerna av operation reglerar hur mycket mat som får plats i magsäcken och patienten kan därmed på sikt gå ner i vikt.

Många väntar på att göra operationen, cirka 60 patienter just nu och ett tjugotal som har väntat över vårdgarantin, alltså tre månader.

- Det är den grupp som vi har lite problem med, även om vi förbättrat väntetiderna avsevärt. Men vi tror att vi med dagens takt borde komma ner, och kanske klara den här tremånadersgränsen, säger Per-Olof Gustavsson.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".