Barnmorskorna i Eskilstuna går på knäna

Allt fler barn föds i Sörmland och det leder till ökat tryck på barnmorskorna, men någon ny personal är det inte tal om. Nu tvingas mottagningen vid Kungsgatan i Eskiltuna dra in en del av stödet till blivande mammor. Gunilla Johansson som är barnmorska i Eskilstuna säger att man fått dra in på flera verksamheter på grund av detta.

- Det känns inte alls bra, och vi är många här som tycker likadant, säger Gunilla Johansson.

Runt lunchbordet på barnmorskemottagning vid Kungsgatan i Eskilstuna råder enighet, bristen på resurser har slagit hårt.

På åtta år antalet inskrivna här ökat med 25 procent Och även om Sörmland som helhet ligger rätt bra till i statistiken över hur många blivande mammor varje barnmorska har så ser det betydligt sämre ut för Eskilstuna. Här har varje barnmorska 116 patienter jämfört med rekommendationen på omkring 90.

Även om de som jobbar här inte vill att mammorna ska bli lidande så blir det ändå lätt så. Det höga trycket på mottagningen gör att personalen inte riktigt hinner ge varje mamma den tid som de enligt barnmorskorna borde få.

- Vi gör så gott vi kan, men med tanke på trycket, så blir mottagningen lidande, säger Gunilla Johansson.

Björn Sörderström
bjorn.soderstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".