"Vinterkräksjukan extrem i år"

I vinter har vinterkräksjukan slagit hårt mot sjukhusen i länet med flera stängda avdelningar och enligt Carl Gustav Sundin, smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, så är situationen extrem. Man har aldrig under den tiden man mätt antalet fall sett så många. Just nu har vinterkräksjukan även enligt Sundin troligen sin kullmen här i Sörmland.

Än en gång har man fått sluta ta emot nya patienter och besökare på Kirurgen vid Nyköpings lasarett på grund av vinterkräksjukan.

Det är också besöksförbud på gyn och BB i Nyköping. Bara blivande och nyblivna pappor får komma in, uppger landstinget nu på morgonen. Genom att införa besöksförbud hoppas kvinnokliniken slippa få in vinterkräksjukan.

Sedan tidigare har även medicinavdelningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna intagningsstopp.

Orsaken till epedimin kan enligt Sundin vara att viruset tagit en ny, smittsammare, form. Enligt honom så har man inte kunnat stoppa smittan på sjukhusen trots försök, eftersom det är många sjuka just nu i samhället i övrigt, och det går då inte att undvika att få in det på sjukhusen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".