Fullt partistöd trots avhoppad ledamot

Sverigedemokraterna i Eskilstuna får fullt partistöd trots att en av partiets två ledamöter hoppade av tidigt så att en stol i kommunfullmäktige nu står tom.

Totalt med gruppledararvode kan nu partiets ende ledamot Adam Marttinen kamma hem mer än 320 000 kronor om året för sin verksamhet.

I grannkommunen Strängnäs diskuteras just nu om partiet ska få något partistöd. Eftersom partiet inte har någon lokal organisation med organisationsnummer så är det inte självklart. I Flen har politikerna tagit beslutet att inte ge Sverigedemokraterna något partistöd just för att partiet inte har någon lokal organisation. I Eskilstuna betalas fullt partistöd ut ändå, trots att Sverigedemokraterna enligt Jonny Lundgren inte heller där har någon lokal organisation med organisationsnummer:

Partiets företrädare i Strängnäs, Robin Sjölin, får inget gruppledararvode. För att få det måste partiet ha minst två ledamöter invalda i fullmäktige. I Flen däremot får partiets ende företrädare Sven Bager gruppledararvode på närmare 5 000 kronor i månaden trots att han är ensam i gruppen.

På samma sätt är det i Eskilstuna där Adam Marttinen varje månad får drygt 10 300 kronor i gruppledararvode - närmare 125 000 kronor om året. Med partistödet är det drygt 320 000 kronor om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista