Svartsjuka bakom dödsskjutning i Nyköping

Den 27-årige man som greps strax efter dådet har under onsdagen anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt polisen har mannen erkänt att han ville döda offret, en man född 1973. Motivet ska ha varit svartsjuka.

Både offret och den 27-årige gärningsmannen bor i Stockholm. Offret, som är född 1973, arbetar inom den psykiatriska vården i Nyköping. Enligt polisen finns det inget som som tyder på att offrets yrke hade något med dådet att göra. Och gärningsmannen har enligt polisen inte varit patient inom den psykiatriska vården i Nyköping.

Ett privat svartsjukedrama
Polisen beskriver relationen mellan offret och förövaren som att de ”kände till varandra”. Och motivet ska vara svartsjuka.

Enligt polisen så beväpnade sig gärningsmannen med ett gevär och följde efter offret när han tog tåget till arbetsplatsen i Nyköping. När de kom fram till stationen sköt gärningsmannen offret i huvudet och han dog omedelbart. Polisen tror att gärningsmannen kommit över vapnet illegalt.

Den nu anhållne mannen greps strax efter dådet vid lasarettet i Nyköping. Vid gripandet bar mannen på geväret.  Han är inte känd av polisen sedan tidigare.  

Många blev vittne till dådet
Många människor befann sig på perrongen när skotten med avlossades. Både kommunens och landstinget krisgrupper har kallats in och erbjuder nu samtal till de personer som bevittnat dödsskjutningen.

En av dom som bevittnade skottlossningen är Kevin Holston. Han berättar hur folk sprang från perrongen, och hur han såg att en av dem hade ett vapen. Efter detta såg han hur folk samlats i en ring kring något på marken, och snart så insåg han att det var en person som blivit skjuten.
- Jag såg människor som sprang och den sista som kom springande var en man med ett gevär, säger Kevin Holston.

Hur känner du dig själv nu?
-Ja, efteråt blev jag naturligtvis rädd, berättar han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista