Uppfinnartävling ska inspirera

Med rätt rådgivning ska i princip vem som helst kunna få ut en egen uppfinning på markanden inom en rimlig tid, det menar Kaj Mickos professor i Innovationsteknik vid Mälardalens högskola. För att visa att det är möjligt har Regionförbundet Sörmland hållit en uppfinningstävling under 72 timmar.

- Vi har tagit patent för en sak man kan använda för att diska disktrasan i maskinen med, säger Antenet Karlsson, från Vingåker som har varit med i en grupp vid tävlingen.

Det var svettiga deltagare som möter mig i ett rum fullt med skrivbord, datorer och prototyper i papper, plast och aluminium

Birgitta Lundh på regionförbundet Sörmland berättar att den här tävlingen på 72 timmar har man för att visa att det faktiskt är möjligt att ha en idé och få den registrerad hos patent och registreringsverket och även få en distributör och producent till sin produkt inom en väldigt kort tid.

Meningen är att man nu ska bygga upp en så kallad Innovationsmotor i Sörmland där rätt rådgivning ska finnas. Under de 72 timmar som tävlingen pågått har 4 grupper skickat in 7 produkter för registrering till patent och registreringsverket och tre produkter har också skrivt avtal om distrubition för sina produkter, bland annat disktrasetvättstället som Antenet Karlsson berättade om.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista