"Mer måste satsas på jobb åt invandrare"

För att förbättra integrationen av flyktingar och invandrare borde kommunen satsa mer på att hjälpa den här gruppen att hitta jobb. Det anser oppositions kommunalråd, moderaten Iha Frykman. En personlig coach, eller vägledare, är vad hon skulle vilja se.

- Ja, jag tycker framför allt att man ska titta på det här med jobbsidan och att jobba mer direkt mot företagare, säger moderaten moderaten Iha Frykman.

Jobbfrågan är den allra viktigaste frågan när det gäller integration, det verkar de flesta politiker idag vara överens om.  Med integration menas vanligtvis att flyktingar och invandrare blir delaktiga i samhället och känner sig som en del av samhället.

Socialdemokraterna var efter valet i höstas självkritiska och menade att de inte gjort tillräckligt för att främja integrationen och att det var en förklaring till att Sverigedemokraterna fick plats i kommunfullmäktige.

Det tror också Adam Marttinen, som sedan i höstas sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, är förklaringen. Enligt honom är problemet att kommunen tar emot fler flyktingar än vad man klarar av. Han tycker istället att kommunen ska satsa på dem som redan är här.

- Man måste först se till att möjligheterna till jobb blir bättre, och sådana finns det ju inga för de som kommer hit, säger Adam Marttinen.

Men både moderaterna och socialdemokraterna ser ljusare på den frågan. De tycker sig se att arbetsmarknaden lättar. Och socialdemokraterna tycker att de har gjort mer sedan i höstas, för att underlätta för invandrare och flyktingar att få jobb. Till exempel har majoriteten satsat på en mer yrkesinriktad språkutbildning och på praktik, det säger Jimmy Jansson, som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Vi har kopplat på väldigt mycket yrkespraktik så man får komma ut i yrkeslivet och skaffa sig ett kontaktnät, säger Jimmy Jansson.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista