Byggprogrammet mest populärt

Sammanställningen av årets gymnasieval i Sörmland börjar bli klar. I Eskilstuna är det byggprogrammet är det mest populära valet bland niondeklassare. Ett 20-tal elever kommer inte in. Det finns nämligen 80 platser. 100 har sökt. Även Frisörprogrammet och Kroppsvård- och hälsaprogrammet har fler sökande än studieplatser.

För övriga program anpassas antalet klasser så att alla som får en plats på sitt försthandsval. Som tidigare år är det dom praktiskt inriktade programmen som är mest populära i Eskilstuna.

Men en del specialutformade program, som till exempel data- och informationsteknikprogrammet och Idrottsprogrammet har blivit populära.

Det specialutformade programmet med industriell teknisk inriktning är det enda program som kommer att utgå på grund av för få sökande.

I resten av länets kommuner har man inte hunnit sammanställa gymnasieansökningarna än, men i Nyköping vet man redan nu att Elteknikbranschens gymnasium, som är en helt ny friskola, har fler sökande än det finns platser.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista