Sämre villkor för kvinnliga företagare

Ny forskning visar att flera grupper i samhället inte startar företag på samma villkor. Den generella bilden av en företagare är en vit man och denna bild kan stå i vägen och göra att bland annat kvinnor och unga inte får den hjälp de behöver för att starta eget.

Karin Berglund, som är doktor vid Mälardalens Högskola, har precis skrivit färdigt sin avhandling som heter Jakten på entreprenörer.

Avhandlingen handlar om breddningen av entreprenörskap och det hon försöker föra fram är att det behövs fler från olika grupper som startar företag och ett stort hinder i vägen för detta är människors bild av hur en företagare ser ut.

– Den generella bilden är att den typiske företagaren är en vit man och denna bild kan vara svår för vissa att identifiera sig med. Därför drar sig vissa grupper i samhället för att starta eget. Om man dessutom vid rådgivning inte får rätt bemötande så späder det ännu mer på känslan av att inte kunna vara en driven företagare, menar Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista