Snabbare tågresor till Eskilstuna planeras

Tågresor mellan Eskilstuna och Västerås ska ta mindre än en halvtimme att åka, kanske bara 25 minuter. Det är målsättningen med en ny avsiktsförklaring som bland annat Eskilstuna och Västerås kommun och deras länstrafikbolag är på väg att underteckna.

Eskilstunabon Yuri Silva läser biologiprogrammet på Mälardalens högskola i Västerås och han kan få en hel del tid över innan föreläsningarna börjar.

- Då sitter jag och gör ingenting kanske. Läser en bok. Bättre tågförbindelser, oftare och kanske litet snabbare och punktligare skulle jag vilja se, säger Yuri Silva.

- Det är precis det som vi vill med den här avsiktsförklaringen, säger Elisabeth Unell som är kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Det handlar om att få halvtimmestrafik mellan Eskilstuna och Västerås, bland annat genom tåg som går snabbare än idag och att de inte behöver sakta ner så mycket exempelvis mellan Kvicksund och Kolbäck, men den största insatsen är ett dubbelspår i Strömsholm där tågen också ska stanna

- Vi vill ju ha en rörlighet i regionen; man ska kunna jobba i Eskilstuna och bo i Västerås och vice versa. Man ska kunna stanna i Strömsholm, titta på de anläggningar som finns där, stanna i Kolbäck, det ger ju en väldig förutsättning för det här, för regionen - en mötesplats, säger Elisabeth Unell.

Några kalkyler finns inte än, men enligt Elisabeth Unell kan det här blir billigare än det man tidigare talat om för att det inte kräver lika mycket nybyggnation.

- Vi ser att det här är ett sätt att kunna snabba på trafiken och få bättre kommunikationer, och göra det till en lägre kostnad än vad de tidigare planerna var. Det är det vi vill lyfta fram, säger Unell.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista