Okänd parkeringsregel kan bli dyr

Eskilstunabon Jonas Nordström som köpt en parkeringsbiljett som gällde i en månad trodde att han lugnt kunde låta bilen stå en vecka på en allmän parkering i bostadsområdet.

Det slutade med tre parkeringsböter på totalt 1200 kronor och hot om att bilen skulle bogseras bort. Orsaken var den så kallade 24-timmarsregeln som gäller i hela landet men som Jonas Nordström tror är okänd för många. 

- Det fanns ingen information på biljetten eller på parkeringsautomaten, konstaterar han.

Tror du att människor vet att den här regeln gäller även om man har en månadsbiljett?

- Den spontana reaktionen från folk är att de inte vet, säger  Eskilstunabon Jonas Nordström .

24-timmarsregeln gäller på vardagar för alla parkeringsplatser som är markerade med den vanliga fyrkantiga parkeringsskylten med ett vitt P, om det inte finns någon tilläggskylt. På en sådan här parkeringsplats får en bil stå parkerad under ett dygn sedan måste den flyttas.

Den måste inte flyttas till en annan parkering det räcker med att man kör en sväng för att sedan återvända till samma plats. Parkeringsvakterna kontrollerar om bilen flyttats genom att titta på hur ventilerna på däcken står i förhållande till varandra.

Joachim Dahlgren på trafikavdelningen i Eskilstuna säger att regeln finns för att personer inte ska dumpa skrotbilar på gatorna och för att boende inte ska lägga beslag på alla parkeringsplatser så att inte besökare får något plats.

Den som t.ex. reser bort och därför behöver ha bilen stående mer en ett dygn kan få tillfällig dispens från kommunen. Annars är tanken att boende i stan ska ha privat parkering, något som kan vara svårt att hitta säger Jonas Nordström.

- Ska du stå längre tid så handlar det ju om att hyra en parkeringsplats men det är inte så lätt att få tag på om man bor inne i stan i Eskilstuna.  Ofta är det kö till centralgaragen, säger han.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista