Inga garantier att partistöd används rätt

Det finns inga garantier för att det lokala partistöd som Eskilstuna kommun ska betala ut till Sverigedemokraterna verkligen kommer att gå till lokalt partiarbete i Eskilstuna.

I och med att kommunen mycket väl tänka sig att betala ut partistödet till en regional partiorganisation så blir det svårt för kommunen att ställa krav. Det säger Ove Brännberg som är stadsjurist i Eskilstuna kommun.

Alla partier i Eskilstuna som är berättigade till kommunalt partistöd har nu fått sina första utbetalningar tom Sverigedemokraterna. Partiet har än så länge inte redovisat något kontonummer till en partiorganisation dit partistödet ska betalas. Men Eskilstuna kommun kan alltså betala det kommunala partistödet även till en regional organisation eller rent av en partiorganisation på riksplanet. Det är möjligt rots att kommunen då inte har några garantier för att pengarna verkligen går till det som det enligt lagen är tänkt, det vill säga lokalt partiarbete.

Totalt handlar det om närmare 200 000 kronor om året eftersom partiet lovats stöd även för den tomma stolen i fullmäktige. Enligt Ove Brännström så finns problemet i många kommuner i landet och en översyn av kommunallagen är på gång säger han.

I Flen får Sverigedemokraterna inget kommunalt partistöd just mot bakgrund av att det inte finns någon lokal partiorganisation och Sverigedemokraterna då inte kan visa att pengarna används lokalt och i Strängnäs diskuteras frågan just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista