Håkanstorp först med ny behandlingsmetod

Behandlingshemmet Håkanstorp i Vingåker är det första ungdomshemmet i Sverige som använder sig av en behandlingsmetod som grundar sig i transaktionsanalys. Det är en metod som bygger på samspel mellan personal och eleverna.
På Håkanstorp behandlas tonårskillar som har haft allvarliga missbruksproblem. Behandlingshemmet är ett så kallat "särskilt ungdomshem" vilket innebär att killarna är tvångsintagna och ständigt bevakade. Sedan maj i år använder sig personalen på Håkanstorp av behandlingsmetoden transaktionsanalys. En metod som är ovanlig i Sverige, men används flitigare utomlands. Metoden bygger till stor del på att personal och eleverna ingår ömsesidiga kontrakt som båda parter förväntas hålla. Det ska leda till att eleverna tar ansvar och bryter gamla mönster. Institutionschefen på Håkanstorp Sverker Lindeberg är den ende i Norden som är utbildad rådgivare inom transaktionsanalys. Han berättar att killar som lämnat hemmet har sagt att metoden fått dem att utvecklas och känna sig vuxna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".