Fler flyktingar till Sörmland

De sörmländska kommunerna borde tillsammans kunna ta emot mer än dubbelt så många flyktingar än vad som idag är överenskommet. Det menar integrationsverket som nu har skickat ut förfrågningar om hur många flyktingar man är beredda att ta emot i länets kommuner.

- Vårt förslag är att vi ska ställa oss positiva till att ta emot 70 personer 2007. Vi tog emot 61 personer förra året. Vi är också medvetna om att ändrade förhållanden ute i världen gör att vi säkert kommer att få ökade flyktingströmmar 2007 så nio personer till klarar vi av att ta emot här i Strängnäs. säger Helene Broin Rheindorf, socialnämndens ordförande (kd).

I år och flera år framöver kommer antalet flyktingar som kommer till Sverige att öka. I år beräknas drygt 35 000 flyktingar komma till Sverige.

Idag finns en överenskommelse med de Sörmländska kommunerna om att ta emot cirka 300 flyktingar med uppehållstillstånd. Nu vill integrationsverket höja antalet till 800 personer.

Det kommunerna då åtar sig är att under ett par år ska ge flyktingarna till exempel svenskundervisning, hjälp med bostad och hjälp att hitta arbete.

I Strängnäs ska man ta ställning i frågan på tisdagen. Men Helene Brodin Rheindorf, kristdemokrat och ordförande i socialnämnden, tror att kommunen kommer att säga ja till att ta emot fler flyktingar.

Även Eskilstuna och Nyköping ska snart besluta om de ska ta emot fler flyktingar och det ser ut som, enligt vad Radio Sörmland erfar, att man kommer att säga ja till att emot fler flyktingar än tidigare.

Katrineholm däremot vill fortsätta att inte ha något avtal med integrationsverket. Detta eftersom det varken finns bostäder eller arbete att erbjuda, enligt socialdemokraten Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

- Vi gör vad vi kan för att ta emot släktingar till de familjer som bor här, men vi tar inte emot några andra, men vi skriver inget avtal som gör att vi tar emot några andra personer. 

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista