Markström vill slopa brottet koppleri

Slopa brottet koppleri och kalla istället sexhandelbrott för männi­skohandel. Det skriver den sörmländska riksdagsledamoten, socialdemokraten Elisabeth Markström, tillsammans med Tomas Bodström i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Idag är det svårt att få gärningsmän dömda för människohandel och brottet bestäms ofta som koppleri istället, som har ett lägre straffvärde. Om koppleri ersattes helt med människohandel skulle vi få en lagstiftning som ligger i takt med verkligheten menar Elisabeth Markström.

Markström skriver också att år 2004 öronmärkte den socialdemokratiska regeringen dessutom pengar i polisens budget för arbetet mot dessa brott.

- Detta var en tydlig signal att brotten skulle prioriteras och bekämpas lika hårt över hela landet. Vi visste att polisarbetet mot människohandel är kostsamt på flera sätt och det fanns lokala skillnader i hur arbetet bedrevs. En tydlig riktning var nödvändig att visa. 

- Beslutet mottogs positivt av såväl de poliser som arbetar med frågorna, som åklagare och företrädare för brottsoffer. Denna öronmärkning tog den borgliga regeringen bort i sin budget i höstas, skriver Markström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista