Kritik mot sänkt teater och musikbidrag

Statens Kulturråd har plötsligt sänkt årets statsbidrag för Sörmlands Musik och Teater och flertalet andra länsmusikorganisationer i Sverige. Det handlar om en sänkning på 2-3 procent. För exempelvis Sörmlandsmusiken betyder det att statsbidraget nu blir 225 000 kronor mindre.

Ingela Malmberg som är chef för Sörmlands Musik och Teater säger att det hela är oroande.

- Det pågår en strypning av länsmusiken.

Kulturrådet fattade beslutet i fredags, samtidigt som det justerade statsbidragen till andra kulturinstitutioner som har fått tillbaka moms som de enligt en dom har betalat in för mycket, och dess presschef Per Svenson bekräftar att det finns ett samband.

- Ja, men vi gör det inte för att kompensera för momsbortfallet, utan vi gör det så att säga med en kulturpolitisk prioritering i botten, säger Per Svenson.

Kulturrådet dirigerar nu om pengar, till bland annat barn- och ungdomsverksamhet, men det handlar också om att det anser att länsmusiken till för stor del finansieras med statsbidrag, idag till 60-70 procent.

- Det har vi flaggat för under lång tid. Långt innan det här med momsen dök upp, så att det bör länsmusikens huvudmän vara medvetna om att den här nedskärningen har varit på gång, säger Per Svenson. Västmanlandsmusikens direktör Lars Knutson är arg och förvånad.

-Det verkar som om kulturrådet går sin egen väg, utan politisk styrning. Sedan vet jag att kulturrådet har haft som sin idé att omfördela länsmusikanslag till bland annat dans, men det tydliggjordes i valrörelsen från de borgerliga politikerna att det där var fel väg att gå.

- Man ville öka statsanslagen till länsmusikorganisationerna för man ansåg att det var så viktigt med den verksamhet som länsmusiken bedriver i de mindre kommunerna i hela landet, säger Per Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista