Sd:s partistöd splittrar politiker

Eskilstuna kommun har betalat ut knappt 100 000 kronor i kommunalt partistöd till Sverigedemokraterna trots att partiet inte har någon lokal partiorganisation i kommunen. Det kommunala partistödet ska gå till politisk verksamhet i kommunen och de etablerade partierna i Eskilstuna är splittrade i frågan om det då också borde krävas en lokal partiorganisation.

Björn Lymar är miljöpartist och sitter i kommunstyrelsen. Han vill inte se något sådant krav. 

- Nej, jag tycker inte man ska ha ett sådant krav, ställer man krav på att det måste finnas en lokal partiorganisation gör man det svårt för nya partier att etableras. Men kanske borde krav ställas på att man ska redovisa hur pengarna använts.

I dagsläget behöver partierna inte redovisa hur de använt det kommunala partistödet. Björn Lymar menar att det kan finnas anledning att införa ett sådant krav men poängterar att det då måste gälla alla partier.

Inte heller moderaten Iha Frykman eller kristdemokraten Lotta Jonsson tycker att det ska ställas krav på en lokal partiförening. Vänsterpartisten Eila Clarstedt tycker däremot att det skulle vara rimligt att ställa ett sådant krav eftersom pengarna är tänkta att användas till lokala politiska aktiviteter. Hon tycker att frågan borde ses över.

Så kan det också bli. Socialdemokraterna och moderaterna i riksdagen, har tagit upp frågan om det lokala partistödet i Riksdagens konstitutionsutskott. Bakgrunden är att Sverigedemokraterna i många kommuner får partistöd trots att de saknar lokala företrädare som kan fylla platserna i fullmäktige.

När det gäller Sverigedemokraterna i Eskilstuna så betalas stödet nu ut till länsorganisationen Sverigedemokraterna Öst. Men på Sverigedemokraternas hemsida skriver partiets företrädare i Eskilstuna, Adam Marttinen, att det kommunala partistödet självklart ska användas till kommunala aktiviteter.

Per Hagström
per.hagström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista