Många måste klara sig utan hemtjänst

Under den senaste sex åren har andelen äldre som får hjälp med hemtjänst eller plats på äldreboende minskat med 10 procent i Sörmland. 86-åriga eskilstunabon Lasse Spång har haft tur och klarar sig än så länge själv.

- Jag hoppas att jag inte behöver det, utan kan få somna in lugnt och sansat och inte vara samhället till last, säger Lasse Spång.

Även om Lasse Spång vill ta hand om sig själv så är det många andra äldre som behöver samhällets hjälp. Men det kan vara svårt att få den hjälpen man behöver.

Ny statistik från socialstyrelsen visar att alla kommuner i Sörmland förutom trosa satsar mindre än riksgenomsnittet på äldrevården, och det är något som även avspeglar sig i hur många av de äldre som hjälp av kommunerna.

Sedan år 2000 har antalet äldre som får bo plats på särskilt boende, vilka för det mesta är samma sak som äldreboende minskat med 25 procent i Sörmland. Samtidigt har fler fått hjälp med hemtjänst. Men när man lägger ihop siffrorna så har det enda skett en minskning med 10 procent. av dom som får hjälp av kommunerna när dom blir gamla.

I Gnesta kommun är det inte bara färre som fått plats på äldreboende, men dessutom färre som har fått hjälp av hemtjänst, och samma sak gäller enligt socialstyrelsens statistik för både Oxelösund,, Strängnäs och Katrineholm

- Att man drar ner på hemtjänsten tycker jag är fruktansvärt, säger Lasse Spång.

Björn Söderberg
bjorn.soderbergh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista