Svårare än väntat behandla flickor och pojkar lika

Att bemöta flickor och pojkar på samma sätt det tyckte dom anställda på förskolan Pelikanen i Strängnäs att de redan gjorde. Men det visade sig efter att de nu under ett år har gått en genuspedagogutbildning och bland annat filmat varandra, att det inte var så enkelt.

Filmerna visade klart att dom anställda utan att vara medvetna om det bemötte pojkar och flickor olika.
 – Hur pojkarna till exempel oftare gjorde sig hörda och också uppmuntrades att vara framåt, medan flickorna fick vänta och ta hänsyn till pojkarnas behov, säger Margaretha Wiktorsson barnskötare på Pelikanen.

Ett 30-tal anställda inom förskolor runt om i Strängnäs har deltagit i utbildningen och liknande projekt har genomförts i bland annat Eskilstuna och Katrineholm.

När Sveriges Radio Sörmland hälsar på Pelikanen leker flera av barnen med bilar på en matta med vägar målade på.
  – Vi försöker tänka på att erbjuda barnen olika leksaker, vilket barnen för det mesta men inte alltid accepterar, säger förskolläraren Marie Torstenson.

Både Marie Torstensson och Margaretha Wiktorson är måna om att förklara att det inte handlar om att försöka göra om flickor till pojkar och tvärt om, utan att behandla barnen ungefär lika.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista