Kritik mot avtal mellan landstinget och Astra

Ett avtal mellan Landstinget Sörmland och Astra Zeneca innebär att läkemedelsföretaget får sitta i den utbildningskommitté som utformar fortbildningen av läkare i Sörmland. Läkarförbundet menar att läkemedelsföretaget får för stort inflytande över informationen som går ut till länets läkare.

Anders Dahlqvist, som är ordförande i Läkarförbundets läkemedelsråd, är kritisk till att Astra Zeneca sitter med i den utbildningskommitté som väljer vilka ämnesområden som läkarna ska fortbildas inom.

- En huvudman som finansieras av offentliga medel måste ju göra sin analys själv och sedan bedöma vilka läkemedelsföretag eller organisationer man behöver ha utbildningssamverkan med, säger Anders Dahlqvist.

- Ur konkurrenssynpunkt så bör ju alla företag som finns representerade i Sverige ha möjlighet att informera läkarna i Sörmland.

Vad kan Astra Zeneca tjäna på en sådan här överenskommelse?

- Om en överenskommelse är ensidig mot en part så är det ju en konkurrensfördel.

På vilket sätt?

- Ja, man har ju möjlighet att ha produktinformation och liknande i samband med sådana här utbildningar.

Att de då informerar om sina läkemedel?

- Ja, just det, säger Anders Dahlqvist.  

Landstingsdirektören i Sörmland, Lars Andåker, säger till tidningen Dagens Medicin att han tycker att samarbetet är helt naturligt och att det handlar om att få ett utbyte med en aktör som har andra erfarenheter än den offentliga sektorn.

Sveriges radio Sörmland har inte lyckats nå Lars Andåker för att få ett svar på kritiken från Läkarförbundet.

Per Hagström
Per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista