Politiker vill ha avlönat oppositionsråd

I åtta av de nio Sörmländska kommunerna finns ett avlönat oppositionsråd- men inte i Oxelösund. Det här vill oppositionen med stöd av miljöpartiet ändra på och under onsdagskvällen hade man en omröstning i frågan i kommunfullmäktige.

- Vi tycker att det är en demokratisk rättighet och behövs för att arbetet ska fungera ordentligt i Oxelösund, att vi har ett oppositionsråd, säger Bo Jender som är moderat politiker i Oxelösund.

Bo Jenders moderaterna har tillsammans med de andra allianspartierna lagt ett förslag till att en avlönad oppositionsrådspost inrättas i Oxelösund, liksom det finns i de andra Sörmländska kommunerna. I förslaget som också får stöd av miljöpartiet vill man också att arvodet till gruppledarna i samtliga mindre partier ska höjas.

Men Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd säger sig vara förvånad över alliansens förlag.

- Mest är jag emot den kovändning som de har gjort, de har under de två mandatperioder som jag varit med varit stora motståndare till alla höjningar av partiarvoden och även till att inrätta oppositionsråd, säger Benita Vikström.

Enligt Benita Vikström har man nu när budgeten är klar inte möjlighet att inrätta ett oppositionsråd.

Men Bo Jender menar att den ekonomiska biten som Benita Vikström pekar på inte borde vara nåt problem.

- 75 000 kronor är en femtedels promille av kommunens budget, och det är en bråkdel av posten, så det tror jag nog man skulle kunna klämma in om man bara ville, säger Bo Jender.

Vid omröstningen i fullmäktige igår röstade socialdemokraterna tillsammans med vänstern ner alliansens förslag men Benita Vikström säger sig ändå vara öppen för att i framtiden inrätta en oppositionsrådspost i kommunen.

- Vi är beredda att diskutera detta inför budgeten 2008, säger Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista