Många fattiga barn i Eskilstuna

Eskilstuna har några av landets fattigaste barn. Det visar en ny studie från Rädda Barnen. Eskilstuna hamnar i bottenskiktet bland landets 290 kommuner när det gäller barnfattigdom, det vill säga andelen barn som lever i familjer som har det svårt ekonomiskt.

– Man kan inte göra det kamrater kan göra och det ger barnen en särställning som gör att barnen känner sig sämre. Det är speciella villkor som präglar barnen, säger Monica Eriksson på Rädda Barnen. Hon lägger det största ansvaret på kommunpolitikerna som ger förutsättningarna för familjerna.

Nästan vart femte barn i Eskilstuna kommun lever i en fattig familj. Med fattig menar Rädda barnen bland annat att barnen bor i låginkomstfamiljer och eller att familjen lever på socialbidrag.

I Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs och Trosa har läget försämrats för familjerna de senaste åren, visar studien. Däremot har läget förbättrats i Flen, Nyköping, Oxelösund, Vingåker och Gnesta, enligt Rädda barnen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Hanna Bromö
hanna.bromö@sr.se

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista