Nyköping kan bli utan snabbtåg

Banverkets beslut om Götalandsbanan innebär sista spiken i kistan för planerna på en höghastighetsbana genom Nyköping. Beslutet innebär att Götalandsbanan byggs för hastigheter på mellan 300 och 320 kilometer i timmen, och dras bara genom större städer som Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås.

Men även om höghastighetsbanan nu dras utanför Nyköping så är det osäkert om det blir någon station på Skavsta - centralstationen ska byggas i Nyköping, säger Thomas Köhler, banverkets projektledare för Ostlänken.

– Den staden kommer att ha pendlingsmöjligheter norrut och i ökande omfattning söderut. Vi har hela tiden sett en station framför oss i Nyköping. Skavstas osäkerheter är större.

När banverkets generaldirektör Per-Olof Granbom nyligen satte ned foten om Götalandsbanan så innebär det beslutet att det med all sannolikhet inte blir någon höghastighetsbana genom Nyköping.

Målet med Götalandsbanan är att det ska ta två timmar och 15 minuter mellan Stockholm och Göteborg med hastigheter på över 300 kilometer i timmen och då finns det inte utrymme för mer än ett par stopp. Att då dra höghastighetsbanan med trafik som inte kommer att stanna i Nyköping genom centralorten är inte motiverat, menar Thomas Köhler.

– Det är ganska dramatiska intrång om man skulle göra det.

Men med en slinga från huvudbanan ned genom Nyköping och tillbaka till huvudbanan norr och söderut kommer dom interregionala tågen motsvarande dagens X 2000 tåg att kunna gå igenom Nyköping med betydligt bättre pendlingstider än idag:

– Vi bedömer att det finns tillräckligt underlag för att det ska stanna där.

Med Skavsta är det en helt annan sak menar Thomas Köhler.

– Resandeutvecklingen på Skavsta avgör hur det blir med den stationen och vilken utformning den stationen ska få.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista