Byggnads oroat över arbetsmiljön

På Byggnadsarbetareförbundet i Mälardalen är man oroade över att antalet inspektioner av arbetsplatserna från Arbetsmiljöverket riskerar att minska framöver. 
– Det kommer att bli ännu svårare att hålla ordning, främst på de mindre arbetsplatserna, säger Alf Svensson på Byggnads.

Enligt chefen för Arbetsmiljöverket i Linköping, Dan Holmquist, så ska antalet anställda i Sörmland och Östergötland minska från 41 till 29 och i landet i stort med 30 procent. Det framgår av de MBL-förhandlingar som håller på att slutföras. Enligt Holmquist leder det till färre inspektioner av arbetsplatserna och därmed ökar risken för olyckor.

- Kontrollen kommer att sänkas eftersom vi blir färre. Vi kan inte göra det vi gjort tidigare. Olyckorna kan öka.

På Byggnads är man oroade:

– Det kommer att bli ännu svårare att hålla ordning, främst på de mindre arbetsplatserna. Där har vi stora problem redan idag. Arbetsgivarna bryr sig inte och räknar hem anbud på lägsta pris och räknar bort skyddsarbetet. Det ska vara så enkelt som möjligt och man ska inte ta hänsyn till arbetsmiljön, säger Alf Svensson, regionalt huvudskyddsombud på Byggnads Mälardalen. 

Vad innebär det om det blir färre inspektioner?

– Det blir ännu svårare att få ordning på de arbetsplatserna. Mest problem finns på arbetsplatser där man hyrt in personal från Polen, Estland och Lettland. De omfattas av den svenska arbetsmiljölagstiftningen, men de har dålig kännedom om den och arbetsgivarna utnyttjar arbetskraften och ser till att de inte får kännedom om vilka krav de har rätt atts tälal på den svenska arbetsmiljön.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista